In November of last year I got to attend the SEGD X-lab conference in New York City.  The them this year was disruption, the speakers focused on challenging attendees to think bigger and to be more responsive to what they predict will be faster and faster industry changes driven by technology.  It was very interesting to hear what my contemporaries and leaders in our field had to say about the impact of design and how technology can be a part of that.  It got me thinking about technology and design and as I left the conference I found myself thinking existentially.  Is technology crucial to this equation?  Can simple design still make as big of a connection?

Reflecting on these questions got me thinking about a project I got to work on in early 2017.  This project, a creative strategy for a hospital renovation in Sophia, Bulgaria, was unlike many projects I'd worked on before.  Unlike so many of my early projects where I was involved in every detail and decision down to specifying hardware, this project was mostly creative strategy and some follow up consulting as the production was implemented.  Very much a contrast to most of the projects I worked on early in my career. I'd also never worked on a hospital project before so I immediately set out to learn as much as I could and that's when I discovered how principles of Evidence Based Design are shaping how hospital interiors are being designed.  Particularly for children it is proven that an inspiring and uplifting visual environment can promote better healing.  

I've had this blog post half finished for a few months so with thoughts of healing and moving forward in mind I figured this would be an ideal post to keep the momentum going on this blog.  Below are some of the original visuals I created for Pirogov Hospital Children's Ward interior renovation.  These were used in early presentation documents to secure funding but were later revised for the final strategy document taking into account physical space and theme changes.  I still like this original renderings very much:

 Original rendering for play space.

Original rendering for play space.

 Original lobby rendering.

Original lobby rendering.

 Conceptual corridor elevations.

Conceptual corridor elevations.

17-jrhutchjr-creative-direction-pirogov-ele-02.jpg
17-jrhutchjr-creative-direction-pirogov-ele-03.jpg

The original conceptual elevations used visual elements from the Muzeiko Children's Museum located in Sophia, Bulgaria.  The intention was to have the two initiatives to have a visually similar style.  The final illustrations are featured prominently in the photos on the site linked below notifying that the hospital project was nominated and won a Building of the Year award.

If you don't feel like clicking over right now, here's some screen shots of my favorite shots:

Keeping this post short compared to the previous one. I will be back first or second weekend in April with a post about the National Association of Broadcaster's Convention.  If you are interested in reading more check out the SEGD Pirogov write up.  Also, check out my official SEGD bio below.

Comment